Moldovenii, ca niste struti (sau cum i-a jignit Iuscenko)

iusenko

Citeam pe net, ca la o sedinta pe tema agrara (de prin aprilie), la care participa si presedintele ucrainean Iuscenko, raportul era prezentat prin videoproiector pe un ecran. Cand a vazut ca imaginea iese din cadru, presedintele a rugat personalul responsabil sa o regleze. Cel din echipa tehnica a tras pur si simplu ecranul intro parte, ca aceasta sa se incadreze. Reactia presedintelui inca! in exercitiu a fost: Parca ai fi moldovean. Cu sens peiorativ, desigur.

Am fost foarte indignata de aceasta iesire badarana a unui presedinte, care ar trebui sa-si tina emotiile si mai ales vederile rasiste, in frau. Reactia mea a fost una de genul: Pai bine, mai, … biiip…, te crezi tu mai bengos, doar pentru ca tara ta e mai mare?!

De multe ori am auzit comentarii la adresa moldovenilor (vorbesc de cei din R.Moldova, romanii chiar daca fac misto de moldoveni, fac de ai lor, asa cum mai glumesc pe seama ardelenilor sau a muntenilor…) si tot incercam sa-mi explic de unde ni se trage. Pana la urma am ajuns la concluzia ca din bunatatea si naivitatea noastra. Nu am stiut sa ne aparam, sa sarim la timp. Trebuia sa incepem, in primul rand de la rusii, ucrainenii si altii din tarisoara asta prapadita, care nu destul ca se aflau in tara noastra si nu ne vorbeau limba, dar mai si radeau de accentul nostru in limba rusa. Parerea lor despre moldoveni – niste boi (быки). Pai normal ca-s niste boi, daca i-au lasat pe rusi sa le ia o bucata din tara, le-a dat nu stiu ce autonomie gagauzilor (carora, la fel, li se pare sub demnitatea lor sa vorbeasca limba romana (sau moldoveneasca cum o numesc)). Chiar si acum ma indigneaza aceasta situatie, pentru ca eu daca merg in Rusia sau Ucraina, nu astept sa mi se vorbeasca romaneste, vorbesc eu ruseste (si intotdea am fost mandra ca-i pot citi in original pe Dostoievski si Puskin), daca merg in America, ma chinui sa vorbesc iarasi pre limba lor… Apoi, Moldova, fiind o tara mica, era mai sensibila si te simteai si tu mai mic, cu cioc scurt, si de aici ni s-a dus vestea de niste naivi, daca nu prostuti (asta fiind expresia gingasa).

Nu-i suport pe cei care se cred mai mari si mai tari, doar pentru ca sunt dintr-o tara sau alta, de o natie sau alta, vorbind o limba sau alta. Nu-i suport pe cei care se cred mai nu stiu cum decat negrii, chinezii, indienii etc., doar pentru ca sunt ei rusi, americani, nemti etc. (intrun cuvant albi, care viseaza ca se pisa albastru).

Frumos ar fi sa ne respectam unii pe altii, dar de unde…

Am vazut la vremea respectiva reactii din partea diasporei moldovenesti din Ucraina, care astepta scuze publice din partea presedintelui ucrainean (adica sa se scuze fata de moldovenii care stau in Ucraina) , chiar si reactii din partea jurnalistilor ucraineni sau a activistilor in domeniul drepturilor omului, care i-au atras atentia presedintelui ca a facut un gest rusinos, dar nici un vant n-a batut din partea Moldovei (ca poate acestia nu se mai cred moldoveni) . Si cum sa nu fim de rasul gainilor, daca continuam sa ne ascundem capul ca niste struti atunci cand suntem jigniti (in afara sau chiar in ograda noastra)?!

Treziti-va, maaaaiiii!!!

Reclame

4 comentarii (+add yours?)

 1. Juschenko
  Oct 22, 2009 @ 22:46:59

  Cer skuze doamna, sunt vinovat

  Răspunde

  • Nelia Banaru
   Oct 23, 2009 @ 15:17:05

   he he he

   Răspunde

  • stefan florea
   Oct 29, 2009 @ 13:18:42

   SCULATI VOI GOSPODARI ,SCULATI COMPATRIOTI,SUB FLAMURA LUI STEFAN DEI MAI SUNTETI NEPOTI,DE MAI AVETI STRABUNI,DE MAI AVETI TRECUT,TREZITIVA LA VIATA NUI VREME DE PIERDUT. MACAR PENTRU-N CINTEC HAIDETI SA NE STRINGEM SA NE MAI AMINTIM CINE AM FOST SI SUNTEM!!! ” DE-I SUNA DIN CORN O DATA, AIS-ADUNI MOLDOVA TOATA…..”M.EMINESCU, P.S ACUM GUNOIUL DIN CASA TREBUE SCOS NUMAIDECIT! TOTUL DEPINDE CUM!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: